Tiszta Politika

Tiszta Politika

Választási csalás vagy ellenzéki összeomlás?

2018. április 10. - Máté Hanyecz

A kérdésre a válasz egyik sem.. és mégis mindkettő.

Kezdjük talán a választási csalás részével.

Április 8-án este amint elkezdtek érkezni az eredmények minden ellenzéki szavazó és kormányváltásban reménykedő hitetlenkedve figyelte a tv képernyőket, hogy ez mégis hogyan történhet meg? Tényleg ilyen országban élünk ahol 8 év botrányos kormányzás után, 8 év brutális korrupció után elég némi közpénzből megtolt gyűlöletkampány és szárnyal az érdemi munkát mellőző kormánypárt?

Sokan ezt nem tudták elhinni, őszintén szolva egy normális demokratikus országban ilyen nem is történhetne. A történet szépséghibája, hogy mi rég nem egy normális demokratikus országban élünk. Éppen ezért az emberek nem találtak racionálisabb magyarázatot, mint a választási csalás. És el is kezdtek áradni facebook-on a különböző postok amelyek "bizonyítékot" szolgáltatnak a választási csalásra. Ezek a postok főként a rendszer 4 órás leállásában keresik a csalást és azt feltételezik, hogy akkor megváltoztatták az eredményeket vagy kicserélték a szavazatokat és egyéb hasonló összeesküvések.

El kell keserítsek mindenkit, ilyen nem történt és nincs is rá lehetőség.

Azért nincs rá lehetőség, mert a legtöbb szavazókörben voltak ellenzéki pártok által delegált tagok, akik nyilván nem hagyták volna, hogy a fidesz az ő kárukra kicserélje a szavazatokat, vagy hamis adatokat közöljön.

És azért azt a feltételezést se hagyjuk szó nélkül, hogy nem kellene minden fideszes delegáltat csalónak nevezni és egy összeesküvés elmélet részévé tenni, nyilvánvaló hogy a nagy részük tisztességesen korrekten és keményen végezte a munkáját és ügyelt a választások tisztaságára.

DE hazugság lenne azt állítani, hogy nem történt választási csalás. Nyilván történt, ahogy mindig szokott, csak nem olyan, mint amilyenről beszélnek.

Természetesen a már jól bevált taktikákat alkalmazták most is.

Rendezvények szegény embereknek, ahol ételt kapnak és ezért mindössze annyit kell tenniük, hogy utána elmennek szavazni és a megfelelő helyre behúzzák az x-et.

Szavazók utaztatása buszoztatása is teljesen átlagosnak számít.

Valamint a pénzért megvásárolt szavazat.

Ilyen értelemben valóban történt csalás, a gond csak az, hogy ilyen csalások mindig is voltak és valószínűleg még lesznek is egy darabig.

Amíg a szavazók és egyes pártok nem a kudarc valódi okát keresik, hanem önámításként választási csalásról beszélnek, addig semmivel nem fogunk közelebb jutni a megoldáshoz és az ellenzék rendbetételéhez.

2018_listas_eredmenyek.jpgAzt gondolom az első dolog és a leghasznosabb, amit tehetünk hogy levonjuk a tanulságokat. Az teljesen nyilvánvaló, hogy az ellenzék tragikus vereséget szenvedett, de nagyon fontos az okok megértése.

DK: 

A DK szisztematikusan azon dolgozott, hogy a saját szavazatait maximalizálja, nem igazán foglalkozott azzal, hogy ez a kormányváltást segíti-e vagy sem.

Kezdetben sikeresen hozzájárultak Botka László megpuccsolásához, majd az mszp szenvedését kihasználva, kötött egy az mszp-nek és alapvetően az összes többi ellenzéki pártnak is rendkívül előnytelen koordinációs alkut. Ebben az mszp és a dk felosztották egymás között a körzeteket 60-46 arányban, pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a dk jelöltjei nem tudnak integratív jelöltként fellépni és gyakorlatilag kizárt az lmp és jobbik szavazóinak átszavazása.

Majd Később Gyurcsány Ferenc előállt a jelmondatukkal és egyúttal az összes többi ellenzéki pártot lekollaboránsozta, ha valami akkor ez nagyban segíti a kormányváltást és az ellenzéki pártok együttműködését.

orbannal_nincs_alku.jpg

Ezt követően karaktergyilkosságot és lejárató kampányt indított az lmp és Szél Bernadett ellen a dk-s blogok, facebook csoportok és trollhadsereg segítségével.

Majd a kampányzárón megadta a kegyelemdöfést az ellenzéki esélyeknek ahol a színpadra vonultatott mindenkit, aki a Gyurcsány-éra és a múlt tragikus jelképei.

Lendvai Ildikónak és Kuncze Gábornak sikerült tökéletesen reprezentálnia a bukott és a múlt baloldalát, ezzel egy utolsó aktivizáló löketet adva a fidesz szavazóknak és elbizonytalanítva a kormányváltást akarókat.

Majd feltette a pontot az i-re a választás éjszakáján mondott beszédével. Bár ez legalább vicces volt, a Kétarkú Kutyapárt elnökségébe be is ajánlanám.

 A bukás további okai:

- A fidesz a semmiből előhúzott 600 ezer kormánypárti szavazót.

- Vidéken az ellenzék gyakorlatilag megszűnt létezni, az üzeneteiket nem tudják átadni a vidékieknek, média hiányában

- A jobbik teljesen elzárkózó politikája

- Az mszp elveszített több százezer szavazót

- És a már említett Gyurcsány féle koordinációs ellehetetlenítés

- A momentum és az együtt által kukába dobott listás szavaztok

Az ellenzéknek le kell vonnia a tanulságokat. 

Először is észre kell venni, hogy a múlt embereivel nem lehet élhető jövőt építeni.

Világosan látszik, hogy az ellenzéki pártok közül egyedül az lmp tudta növelni szavazóinak számát 100ezer fővel. A dk és az mszp túlélése még folytatódik, de igazán kérdéses, hogy meddig lehet még ezt húzni.

Ha az mszp maga mögött tudja hagyni a múltat, és a már megkezdett megújulás be tud fejeződni, még lehet komoly alternatíva. Ennek elmaradása a biztos vég felé sodorja a pártot. Továbbá észre kell venniük, hogy nem szabad többi kígyókat a nyakukba venniük.

A másik komoly probléma a média helyzete és a vidék teljes elvesztése. A pártoknak meg kell találni az új és alternatív lehetőségeket arra vonatkozóan, hogyan tudnak vidéken érvényesülni és hogyan tudják eljuttatni az üzeneteiket. Nem egyszerű feladat, DE megoldható.

A szavazóknak is le kell vonnia a tanulságot a választási eredményekből. Észre kell vennünk, hogy már nem elég pusztán 4 évente elmenni és választani. Voltak idők amikor a változáshoz ez elég volt... de azokat az időket úgy hívták: DEMOKRÁCIA.

Észre kell vennünk, hogy már rég nem ebben a rendszerben létezünk. Éppen ezért szükség van szerveződő kis közösségekre. Szükség van arra, hogy nyíltan és ne csak 4 évente vitassuk meg ismerőseinkkel a politikai eseményeket.

Merjük kimondani a véleményünket, mert ez a rendszer a félelemre épít és amíg félünk, addig nem nyerhetünk.

Legyünk aktívak segítsünk amivel tudunk. Támogassuk a civilszervezeteket akár adónk 1%-val akár adományokkal, akár saját időnkkel és energiánkkal.

Ugyan ezt tudom elmondani az ellenzéki pártokkal kapcsolatban is. Nagyon nehéz helyzetben vannak anyagilag és humán erőforrás tekintetében is.

Ha lehetőségünk van rá támogassuk a pártokat anyagilag néhány ezer forint is hatalmas segítség, vagy aki teheti segítse őket az idejével, energiájával. Néha egy kis szórólapozás vagy aláírásgyűjtés, esetleg néhány ismerős meghívása egy-egy rendezvényre is hatalmas segítség. Vagy akár csak 1-2 hír megosztása a facebook-on ezzel is növelve azon emberek számát akikhez eljut egy ellenzéki párt programja vagy egy aktuális hír a független médiából.

Így lehet változást elérni, mindenkinek többet kell most tennie mint valaha, de ha sikerül meg lesz a gyümölcse, amelyet mindannyian élvezhetünk!

ez a mi dolgunk... és nem is kevés.

 

 

 

kép forrása: zoom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hanyeczmate.blog.hu/api/trackback/id/tr3213823044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.11. 06:35:45

Ballib gágogás ismét, miután az eddigi ballib gágogás ballibageddónt hozott?
süti beállítások módosítása