Tiszta Politika

Tiszta Politika

Európai választások után: Mi lesz veled MSZP?

2019. május 29. - Máté Hanyecz

bie_4253-1024x684.jpg

Mint az a címből is adódik a bejegyzés célja alapvetően az EP választási eredmények megértése, valamint a válasz megtalálása arra vonatkozóan, hogy mi lesz a magyar politika egyik szebb napokat is látott, meghatározó politikai pártjával, az MSZP-vel.

Először is próbáljuk meg értelmezni a választási eredményeket, és adjunk is neki valami keretet. Mint az ismeretes az 2019-es EP választás a FIDESZ-KDNP előre látható és boritékolható győzelmét hozta, a meglepetés nem is itt volt, hanem az ellenzéki térfélen, mivel a DK és a Momentum egy komoly előretörést könyvelhetett el, miközben a Jobbik és az MSZP egy komoly kudarcot szenvedett el. 
A napokban a legtöbb politikai gondolkodó, már arról értekezett, hogy ez az a választás, ami megtöri a centrális erőteret, ami egy ellenzékváltást eredményez, ami az LMP, Jobbik és az MSZP eltünését eredményezi.
Azonban ha összefüggéseiben nézzük a heyzetet, és kicsit visszatekintünk a 2014-es eredményekre, akkor meglepően sok hasonlóságot fogunk találni.


kepernyofoto_2019-05-29_12_12_24.png



kepernyofoto_2019-05-29_12_20_36.png



Az egyik hasonlóság nyilvánvalóan a FIDESZ-KDNP jó szereplése, amelyet most nem is boncolgatnék részletesebben. Azonban a másik szembetűnő hasonlóság, már sokkal érdekesebb a mi szemszögünkből, mert azt láthatjuk hogy 2014-ben is a DK az akkor mért támogatottságához viszonyítva egy jelentősen jobb eredményt tudott elérni. A másik meglepetés 2014-ben az Együtt-PM szereplése volt, őket pedig 2019-ben megfeleltethetjük a Momentumnak. A harmadik jelentősebb egybeesés a Jobbik viszonylagos gyenge szereplése.
Már 2014-ben is arról ment a gondolkodás, hogy ilyen eredmények után, ilyen mértékű DK erősödéssel az MSZP-nek nincs igazán jövője, továbbá az új ellenzéki erők, szépen fokozatosan de megtalálják saját fiatal bázisukat, amelyre építve, nyugdíjazhatják az úgynevezett XX. századi pártokat.
Most is egy hasonló helyzetet tapasztalhatunk, mindenki azt fejtegeti, hogyan fog eltűnni az MSZP és  hogyan fogja a Momentum átvenni a régi ellenzék egy részének a helyét.
Itt viszont fontos megnézni, hogy mi történt 2014-es EP választásokat követően.



2014 őszén volt még egy önkormányzati választás is, amely során a Jobbik sokkal erősebben és jobban szerepelt, mint az EP választáson. Az MSZP is lényegesen jobb eredményeket hozott mint az EP választások során és mindenki úgy volt vele, hogy "helyreállt a világ rendje, minden csoda három napig tart".
2018-ban az országgyűlési választások során szintén a Jobbik és az MSZP tudta betölteni a vezető ellenzéki szerepet és semmi különösebb meglepetés nem történt.

Éppen ezért, véleményem szerint, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni egy EP választás eredményéből, mert egészen más jellegű mint az önkormányzati vagy országgyűlési választások. Az EP választás kulcsa igazából az, hogy ki mennyire tudja megmozgatni a saját bázisát, mennyire elkötelezettek és aktívak a szavazóik. Éppen a mozgósítás, valamint az általánosnak tekinthető alacsony részvétel miatt jön képbe egy olyan tényező, hogy az emberek szeretnek az szélsőséges álláspontok közül választani.( a szélsőség ebben az esetben nem feltétlen negatív) Ahogy azt a FIDESZ-től megszokhattuk egy erős Európa ellenes kampányt folytattak, ezzel szemben állt a DK, aki a legszorosabb európai együttműködést az Európai Egyesült Államok kocepcióját tűzte zászlajára. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag a FIDESZ tökéletes ellenpólusa lett, és a legtöbb ellenzéki szavazó úgy érezhette, hogy amennyiben teljes mértékben a FIDESSZEL szemben akar szavazni, a DK viziója a legmegfelelőbb számára. Eközben a Jobbik, MSZP és LMP egy sokkal mérsékeltebb, komplikáltabb és kritikusabb progammal és vizióval rendelkezett, amelynek sokkal kisebb a mozgósító ereje és sokkal nehezebben is értelmezhető.
Az MSZP és a Jobbik egy Európa párti, ám kritikus, sok esetben tagállami szuverenitást megtartó koncepcióval futott neki a választásnak. Az LMP pedig egy EU párti, ám erősen kritikus és globalizáció ellenes zöld programmal próbálta felvenni a versenyt. Ezek után azt gondolom, nem lehet meglepő, hogy az emberek a DK és a Momentum elképzeléseit találták a legérthetőbbnek és legvonzóbbnak, ha a FIDESZ-szel szemben helyezkednek el.
Ugyanakkor attól, hogy a baj nem akkora, mint amekkorának elsőre látszik, még nem jelenti azt, hogy nincs bajban az MSZP.

De mi ennek az oka és mit tehet az MSZP ha túl akar élni?

Az ok nagyon röviden és egyszerűen összefoglalható. Az MSZP 10 éve hanyagolja a legfontosabb igéretének teljes beteljesítését és megvalósítását, ez pedig a megújulás. 
A megújulás hiánya az, amelyre igazából az MSZP minden jelenlegi problémája visszavezethető.
Van egy hitelességi deficit, amelyet a párt nem tud kiegyenlíteni, abból kifolyólag, hogy folyamatos ellentét van a régi és az új politikai szereplők között. Ebből adódik a másik probléma, hogy az MSZP nem egységes, nem egyértelmű mit képvisel, nem egyértelmű kit képvisel, és, hogy milyen jövőképpel rendelkezik. Nincs meg az a karakteres hang, aki kiemelkedne, aki irányt mutatna, és éppen ezért a választók sem tudják, hogy merre is halad a párt.

Amennyiben az MSZP a jövőben is létezni szeretne, akkor elérkezett az ideje annak, hogy a régi politikusok észrevegyék, hogy velük nem megy, velük nem lehet leváltani a FIDESZ-t és velük nem lehet elindítani az MSZP-t a fejlődés útján. Itt lenne az ideje, hogy hátralépjenek egyet és átadják a helyüket a fiataloknak,új politikai szereplőknek, akiknek nincs hitelességi deficitje, akik értik és látják az új technika biztosította lehetőségeket, akik tudják mit szeretnének a fiatalabb szavazók.

Kunhalmi Ágnes már a 2014-es EP kudarc után azt nyilatkozta: " Az MSZP-nek egy nagy titka van, mindig képes változni. Ha van a baloldalnak forradalma ebben az országban, akkor az az, hogy meg meri változtatni a körülötte lévő dolgokat, ez a mi történetünk. Tudunk tanulni a hibáinkból, és jövünk mi új generáció, akik meg is fogják ezt változtatni."

Sajnos mint írtam ez a változás azóta sem ment végbe, és amennyiben ez a későbbiekben sem fog megtörténni az MSZP lassan, de biztosan felszámolja saját magát.
Pedig mindennél nagyobb igény lenne ma Magyarországon egy karakteres, következetes szociáldemokrata-zöld pártra. Ha jobban körbenézünk azt látjuk, hogy nincs ilyen a magyar politikai palettán, sokan a DK-t annak tekintik, de valójában sokkal inkább egy balliberális formáció, mintsem szociáldemokra-zöld párt. 

Elérkezett az idő, hogy a párt beváltsa igéretét és megújuljon, észrevegye az aktuális kihívásokat, és megértse az idők szavát, mert ma, amikor a multicégek kizsigerelik a magyar munkavállalókat, amikor a FIDESZ azzal kampányol, hogy nálunk alacsonyak a bérek, mégis jól dolgozunk, amikor bevezetik a túlóratörvényt, amikor a sztrájk-jog gyakorlatilag nem létezik, akkor mindennél nagyobb szükség van egy igazi, kemény szociáldemokrata pártra, amely képviselni tudja, és akarja a munkavállalók érdekeit, amely a szakszervezeti követeléseket politikai szinten is támogatni tudja, amely fellép a nagyvállalatokkal szemben, amely a munkavállalók magasabb fizetéséért harcol.

s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés."

 

 

 

Borítókép forrása: 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hanyeczmate.blog.hu/api/trackback/id/tr4514867910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2019.05.29. 18:44:29

Egy LMP-P-Jobbik maradványnak örülnék egy Zöld Centrum néven...

Kivlov 2019.05.30. 10:22:43

"az LMP, Jobbik és az MSZP eltünését eredményezi."
de szép is lenne. :D

ben2 2019.05.30. 11:25:31

Az MSZP ugyanazt az utat járja be, amit az MDF a 94-es bukás után. Az is először középpártá olvadt, majd különböző szerveződések váltak le róla, törpe párttá fogyott, végül szatelit szervezetként vegetált a teljes megsemmisüléséig.
Az MSZP számára az EP választás a törtperárti szakasz, a következő az "örülünk, hogy megugrottuk a bejutási küszöböt" (most is csak 1.68%-al lépték túl), a vége pedig az "adjatok pár helyet a listán a 3%-unkért" lesz.
Ami a szociáldemokráciát illeti: az MSZP sohasem volt szociáldemokrata párt. A rendszerváltáskor titkosszolgálati eszközökkel megtisztították maguknak a terepet a baloldalon, így kommunista utódpártként sikeresen adták el magukat külföldön szociáldemokrataként, de ettől még egy szimpla bizniszpárt maradt, aminek a baloldali ideológiai máz alatt a valódi programja mindig is a poszkommunista klientúrája etetése maradt, miközben kőkemény neoliberális programot valósított meg kormányon.
Emiatt az MSZP soha az életben nem fog megújulni. Régi háttéremberek által futtatott új arcok lesznek megújulásként előadva, de a lényeg sosem fog változni.

A DK valóban nem baloldali párt, hanem egy szociális demagógiával kevert neoliberális dogmákkal kampányoló szekta. Ezt az ideológiák ellentmondásos elegyét még 94-ben Horn Gyula találta ki a "lakóssági fórumon 3.60-as kenyérárral kampányolok, külföldi pénzügyi köröknek pedig megszorításokkal" kommunikációs trükközéssel.
Gyurcsány annyit fejlesztett csak rajta, hogy bevonta ebbe a katyvaszba az közben elhalálozott SZDSZ hívószavait is, így most nem csak szociális igazságosságért és a kőkemény vadkapitalizmusért küzdenek, hanem a kisebb államért, melegházassággért, drogliberalizációért némi antifasiszta lózungokkal nyakonöntve.

Abban igaza van a szerzőnek, hogy az ellenzéki oldalon bővülés nem, csak átrendeződés volt tapasztalható és ebben a zéró összegű játékban lehetnek még fordulatok.
Pl. Fletóék be fognak állni Karátsony Gergely mögé az önkormányzati választásokon, mert azzal a DK csak nyerhet. Ha sikerül legyőzni Tarlóst, az az ő érdemük lesz, ha nem, az az MSZP kudarca.
Ha Karátsony lesz az új főpolgármester, akkor a DK a fidesszel karöltve fogja szétszivatni, nehogy Gyurcsány fejére nőjön, miközben úgy lesz előadva, hogy Orbán kivérezteti Budapestet és ezért vegetál a város az irányításuk alatt.

Minden ballib bérretteg 2019.05.30. 12:05:43

Ha az MSZP eltünik a picsába, akkor már csak a DK lesz az akadálya, hogy a Fidesz legyőzhető legyen.

Mondjuk Gyurcsány jelenléte önmagában garancia a Fidesz győzelemre, hisz ahogy megszólal, minden jobboldali rohan a Fideszre szavazni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.05.30. 12:18:07

az utolsó kapcsolja le a villanyt, viszlát és köszi a halakat.

Brix 2019.05.30. 12:52:06

Azt kell látni, hogy Orbán Viktor úgy meghekkelte a plurális demokráciát, hogy ennyi párttal soha az életben nem lehet leváltani...Utólag nem lehet szövetkezni, hogy mindenki összefogjon a legerősebb, a Fidesz ellen, a második fordulóban, de előre sem tud szövetkezni , mert akkor elveszti az állami támogatást a kampanyra, 3 párt szövetsége , egyenként harmad annyi támogatás és ott van az egyként 5%- os küszöb is....Rendkívül nehéz a helyzet, mert szinte csak elvi szinten maradt még az esély valaha kormányt váltani...A közèputas , tesze- tosza pártok: Mszp, Jobbik , Lmp ideje lejárt. Őket a Fidesz bèpített emberei szetbomlasztották belülről, az ASZ anyagilag kivègezte a Jobbikot...Ebben a szofisztikált 21- ik századi autoriter rezsimben csak a legszívósabb harcosok maradnak fenn, akik gyűlölik Orbánt , pl a DK...Ahová be fogják integrálni az Mszp szavazókat... .A másik a Momentum , a fiatalok pártja , amely generációs okból pár év múlva valódi kihívás lehet a kivenhedt orbáni - elitnek és rendszernek....Ami durva: az origón már megjelent egy lejárató videó Cseh Katalinról , hogy "röhögtek" az abortuszon... ..Ezután az lesz, hogy minden Momentumos vezető gyermekkori múltjában kutakodnak, hátha kiderül valami kompromittáló anyag róla...Gusztustalan egy rendszer ez, aljasabbak mint Kádár- diktatúrája. Az egyedüli esèly most az lenne a magyar politikában , ha a Momentum megerősödne , erre van is esély , mert a fiatalok fiatalokra fognak szavazni....A progresszív irány helyett pedig betöltenè azt a politikai közepet, amit sem az LMP-nek- , sem a Jobbiknak nem sikerült...A DK egyedütt az MSZP - vel ès a Momentum - kèt nagy tömörülès megy neki Orbánnak a következő OV- választason...Ehhez még a Momentumnak sok szavazót kell gyűjteni, de a feltörekvő fiatalság miatt ez sikerülhet közèp tavon...A szerencse is segíthet, hiszem a Mi Hazánk életképes mozgalomnak tűnik, Fidesz emberei es kitarottjai, de szeletelhetik a Fidesz " tortát" A Jobbik megmaradt szavazó már a Momentumhoz mehetnek leginkább, a Jobbikot kinyírja Orbán..

luis5 2019.05.30. 13:10:01

A poszter hazudik mint a vízfolyás. Mikor folytatott Európa ellenes kampányt a fidesz? Mikor házalt alacsony berekkel miközben 2 számjegyű a bernovekedes?

ulpius66 2019.05.30. 13:24:44

KEDVES SZOCIK!

KÜZDJETEK!

MÉG 1,68% ... ÉS ODAJUTTOK, AHOVÁ VALÓK VAGYTOK!

A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁRA!

MEGÉRDEMLITEK!

A MOSTANI EREDMÉNYT MEG KÖSZÖNJÉTEK MEG AZ ÚJHÜLYÉNEK ÉS BANGŐNÉNAK!

sírjatok 2019.05.30. 13:25:51

@ben2: +1, jó összefoglalás

ulpius66 2019.05.30. 13:27:33

@ulpius66:

A "küzdjetek" szót a pártvezéretektől kölcsönöztem, aki a választások utáni 3,5 perces nyilatkozatában HATSZOR MONDTA, HOGY "TOVÁBB KÜZDÜNK"!!!!!!!!!!!

ERRE ÍRTAM, HOGY KÜZDJETEK!

ulpius66 2019.05.30. 13:41:17

Kedves Máté Hanyecz!

Az nem merült fel benned, hogy a választók esetleg az Újhülye és a totál alkesz Szanyi kapitány elmúlt ötévi "munkáját" értékelték a szavazatukkal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 13:48:27

3 lehetőség van:
- beolvadnak a DK-ba,
- lassan megrohadnak,
- nyitnak balra, kihasználva a DK liberális irányát.

ulpius66 2019.05.30. 13:51:16

MSZP 1989-2019
Élt 30 évet!
R.I.P.

Khonsu 2019.05.30. 13:52:59

"egy ellenzékváltást eredményez, ami az LMP, Jobbik és az MSZP eltünését eredményezi."

Bár úgy lenne. Egy ilyen megosztott ellenzék sohasem tudná legyőzni a Fideszt, mint ami eddig volt.
Ha az említett 3 párt kiesne, akkor ugye maradna a helyükön egy fiatalos, lendületben lévő párt, amiből még bármi lehet, és egy másik, egy ripacskodó politikus személyéhez erősen kötött párt, szemben a most még monolitikusnak látszó ellenoldallal.

Honnan ismerős nekem annyira ez a felállás? :D

ulpius66 2019.05.30. 13:53:02

Bár a szocikat útálom, mint a szart, a legértelmesebb döntésük az volna, ha az EP-be a listájuk 5. helyezettjét, a Tüttő Kattát küldenék ki!

Von Hermanitz 2019.05.30. 14:30:14

A DK liberális párt, a Momentumról nem tudjuk (de inkább baloldali). A nagy kérdés: milyen politika erősíthetné meg őket annyira, hogy 2022-ben összefogva megverjék a Fideszt?

Full metal burka 2019.05.30. 14:54:31

tokmind1, atalakult az emeszpe szarcsanyi felesegebe

es akkor mi van?

Cycmen 2019.05.30. 14:57:39

Ha egy pártot nem fognak össze, akkor így jár mint az MSZP. Horn óta nincs Big Boss, bár rá is ráerőltették az SZDSZ-t, egyszer mondta a koalíciójuk firtatására, hogy "külföldi barátaink kérték". Miután tudom hogy Mark Palmer előtte az MDF-re akarta ugyan így rátukmálni Petőéket el is hiszem. Amikor meg a pártelnök Kovács helyett Medgyessy lett a kormányfő, szintén elgondolkodtam az okokon, mert azt azért ne higgyük már el, hogy Kovács saját elhatározásból érte be a külügyi tárcával.

Minden ballib bérretteg 2019.05.30. 15:36:28

@Edward de Vere:

Ez az év vicce.. Az elkúró az Apró unokával mint liberális.

Soha senki mást nem fogadtak ezek a tetvek el, magukon kívül. Csak gyűlölködni, és hazudni tudnak Gyurcsányék.

Full metal burka 2019.05.30. 15:43:23

A valasztas az utso lehetoseg volt a libbant komccsi szarhaziaknak, hogy eldontsek ki kapja SOROS felforgatasi penzeit a jovoben.

Kiesett a jatekbol: MSZMP, SZDSZ, Moma, Momo, LMP, Jobbik. ezeknek annyi

Most Fegyenc ferje, es a Momentanosok kapjak a hatterhatalmi internacionale penzeit a jovoben, hogy kepviseljek: az europaiegyesultallamokat, a buzikat, aberraltakat es a droglegalizaciot, SOROS kedvenc agendait

Ad Dio 2019.05.30. 15:56:19

Amire senki nem reflektál. azaz, hogy a Fidesztől jobbra eső térfél a baloldali ellenzék számára megint csak elveszni látszik. A Jobbikot hagyták kettészakadni, az így létrejött két párt egyenként képtelen lesz kitörni az 5-6%-os sávból, viszont legalább egymással versengeniük kell. Ez azt jelenti, hogy az a 10-12%-nyi szavazat az ellenzék számára ELVESZIK. Ennek a tetejében GyF lesz az ellenzék "erős" embere... Orbán már csak egy kávét kér...

morph on deer 2019.05.30. 16:17:32

@ben2:
“Ha Karátsony lesz az új főpolgármester, akkor a DK a fidesszel karöltve fogja szétszivatni, nehogy Gyurcsány fejére nőjön”

Ennek így semmi értelme nem lenne, hiszen nem ellenérdekeltek!
Nem tud(na) fejére nőni, teljesen más térben mozognak. A többi nagyjából stimmel.

Boross Bence 2019.05.30. 16:19:35

Nincs igaza a szerzőnek, az MSZP Ujhelyi István szerint már végrehajtotta a határozott baloldali fordulatot az elmúlt években. Lásd:

merce.hu/2019/04/03/ujhelyi-istvan-az-mszp-az-elmult-evekben-hatarozott-baloldali-fordulatot-vett/

De az is lehet, hogy Ujhelyi hazudik.

Khonsu 2019.05.30. 16:25:25

@Ad Dio:

A Jobbiknak valószínűleg vége, a még kitartó szavazóik szerintem lassan átszivárognak majd a Momentumhoz. A Mi Hazánk a témaválasztásával leginkább a jelentősebb arányú cigány lakosságú kistelepüléseken tud növekedni, tehát valószínűleg leginkább a Fidesztől csábít el (illetve vissza) szavazókat. Tehát az ellenzék többi része nem sokat tud velük kezdeni, de a Fidesznek is teherré válhatnak.

A kialakulóban lévő felállás engem egy kissé a 90-es évek közepére-végére emlékeztet, csak épp az oldalakat megfordítva. A hatalmat birtokló és a közbeszédet meghatározó erős, monolitikus politikai tömb az egyik oldalon. MSZP-SZDSZ akkor, most Fidesz-KDNP, a másik oldalon pedig egy még alakulóban lévő feltörekvő, fiatalos formáció, akikből még bármi lehet. Akkoriban a Fidesz, most a Momentum. Míg a DK a ripacs Gyurcsánnyal a Torgyán féle kisgazdapártra emlékeztetnek (csak a másik oldalra tükrözve).

Szóval kíváncsi leszek, hogy az azt követő események is megismétlődhetnek-e, csak épp az oldalak felcserélésével?

morph on deer 2019.05.30. 16:34:58

@Edward de Vere:
“...hogy 2022-ben összefogva megverjék a Fideszt”

Hát ha ezen múlik, szkeptikus vagyok.
Úgy hallom, hogy a Momentum azon lamentál, hogy saját főpolgármesterjelöltet indít, - most!
Fejükbe szállt, hogy 10 kerületben megelőzték a DK-t, és mos komolyan úgy gondolják, hogy ezt akkor most tovább kéne nyomni, mert milyen fasza lesz, hogy fog nőni tőle a párt!

Közben - miután Puzsér támogatói gyakorlatilag megszűntek, - összefogva most Tarlóst tényleg nyugdíjazni lehetne, de nem, most (is) a pártépítés fontosabb!

Ennek analógiájára - és amit az országgyűlési választások előtt mutattak, - eléggé valószínűtlennek látszik, hogy bármilyen kompromisszumra hajlandóvá válnának, ami pedig az együttműködés alapfeltétele.

enrikokaruszo 2019.05.30. 16:41:39

az ellenzék jelenleg nem tud, vagy nem mer olyan témákat a terítéken tartani, amivel a többség támogatását elnyerné, ergo az ellenzék a nép ellenzéke, ez van

Káttáni felügyelő 2019.05.30. 17:30:51

Felesleges erről álmodozni. MSZP nem fog, és nem tud megváltozni. 22-ben befejezi a pályafutását. Szavazói a DK és a Momentum irányába indultak. látják, hogy így esélyük is lesz a sikerre, szeben az MSZP-vel, ahol Kunhalmi meg Bangóné enyhén gyerekes húzásaicsak a mémgyárosknak és a Fidesznek hajtanak hasznot. Normális ellenzéki ezeket nem viseli el könnyen.

Von Hermanitz 2019.05.30. 17:45:33

@Minden ballib bérretteg: Gyűlölködnek? Én ezt inkább a másik oldalon látom. A fidesz számára mindenki ellenség, aki nem velük van. Azt mondják gyűlöld a migráncsot, gyűlöld az EU -t, gyűlöld a szocit, gyűlöld a hajléktalant, gyűlöld a lipsit, gyűlöld a zsidót, gyűlöld az idegenszívűt, gyűlöld a románt, gyűlöld a Timmermanst, gyűlöld az amerikaiakat, gyűlöld a cigányokat .... stb. De lehet, rosszul látom.

kolomparlole1114 2019.05.30. 18:11:13

@Brigante: Jobbik meg a zöld? A Bácsfi Diána féle zöld nyilaskeresztre gondolsz? :D

dare 2019.05.30. 18:33:12

Az Mszp az örök megújulásra képtelen párt.
Mindig azt mondják, na most aztán tényleg nagyon megújulunk, aztán mindig jön valaki vagy valami, ami után minden marad a régiben.
A választóik egy része talán ezt unhatta meg, a türelem rózsát terem, de az ő esetükben még egy száraz szegfűt se volt képes produkálni, ezért a választóik máshol kezdték el azokat az értékeket keresni, amit nekik kellett volna elvileg képviselniük.
Kicsit sok hír volt mostanság abból, hogy ők és a Fidesz összejátszanak, ezért a szavazóik most unták meg véglegesen a soha véget nem érő várakozást.
-Az Mszp és az Lmp fideszbérenc, a Jobbik még mindig náci, baloldaliak, liberálisok, szavazzatok a frissességre, a makulátlan mérleggel rendelkező, soha még csak hírbe se hozhatott pártokra, akiknek a soraiban minden egyes tag tetőtől talpig ellenzéki, és mindig is az fog maradni.
Mszp, Lmp, Jobbik, vagy megújulás (valódi, nem csak szóbeli) vagy teljes megszűnés.
Jó lenne a megújulás (akár névvel is), mert a Dk és a Momentum korántsem fedi le az egész ellenzéki térfelet.
Ja, és ha sikerül megújulni, akkor az nagyon jó lenne, ha nem úgy ugrálnának tovább, ahogy a fővárosi értelmiség fütyül nekik, mert ha azt csinálják a továbbiakban is, akkor a szavazóik végleg el fognak pártolni tőlük.
Csak egy példa:
Az Mszp nem akarja lebontani a kerítést.
Fővárosi értelmiség: de bontsátok le.
Mszp: nem szeretnénk, nem akarunk a néppel szemben politizálni, elég határozott a véleményük ezzel kapcsolatban.
Főváros: Neeeem? Gyere csak ide Feri. Bízhatunk bennem.
Gyurcsány: Bennem? Az összes feliratos pólom ki van már vasalva. Kezdhetjük a bulit.
Főváros: Ez a beszéd. Meg leszel támogatva a feláldozhatókkal. Ha valami nem úgy sikerül, majd rajtuk csattan az ostor helyetted.
És akkor gyújtsunk rá egy nótára: youtu.be/3u_Ujht6U4I

Blogolo Blogi 2019.05.30. 18:43:13

@ulpius66: "A MOSTANI EREDMÉNYT MEG KÖSZÖNJÉTEK MEG AZ ÚJHÜLYÉNEK ÉS BANGŐNÉNAK!"

Most komolyan, mi a baj Bangoneval? Az egyetlen magyar politikus volt, aki egy kis szint hozott ebbe a dogunalom kampanyba.

enrikokaruszo 2019.05.30. 18:48:16

@Edward de Vere: a gyűlölködés vádja bizonyítékot nem igényel, és ezzel önnön gyűlölködésünk muníciót kaphat, gratulálok.....lehetnél őszinte magadhoz egyszer:)

enrikokaruszo 2019.05.30. 18:51:24

@Blogolo Blogi: ...és mindenki rá is szavazott, akinek ez a színvonal megbizsergeti a szívét, nincs itt hiba

Blogolo Blogi 2019.05.30. 19:13:30

@enrikokaruszo: " mindenki rá is szavazott"

Epp ez volt fura, hogy nem.

Viktor kampanya a migraciorol bullshit volt (o maga engedi be oket), Klarika kampanya az egyesult europarol szinten bullshit volt (minden orszah tul nacionalista, verontas nelkul nem menne. Aztan jott Bangone es BUMMMM beletrafalt a kor kouepene. Megsem hallhatta mrg senki.
Patkanyok.

enrikokaruszo 2019.05.30. 19:39:29

@Blogolo Blogi: hidd el, kevés az ilyen dühtől fuldokó alja ember, csak ezt látod, mert ebben mozogsz:)

Blogolo Blogi 2019.05.30. 20:02:58

@enrikokaruszo: "hidd el, kevés az ilyen dühtől fuldokó alja ember, csak ezt látod, mert ebben mozogsz:)"

Most abban mi az aggresszio, mi a duh, hogy valaki kimondja az igazat? Ha patkanyok, hat patkanyok. Valamelyik EP kepviselo pl. csupa szeretetbol plusspatkanyokat adott par fideszes kurvanak. Tok ari volt. A patkany ari. Miert kell ebbe tobbet belemagyarazni, felesleges feszultseget kelteni?

enrikokaruszo 2019.05.30. 20:27:42

@Blogolo Blogi: biztos voltam benne, hogy ez alapjában kedvesség arrafelé, ahol élsz, nekem pl. kutyám volt mindig, szokás kérdése

Blogolo Blogi 2019.05.30. 21:08:27

@enrikokaruszo: "biztos voltam benne, hogy ez alapjában kedvesség arrafelé, ahol élsz"

Patkanyt meg nem adtam senkinek, igazabol ez volt az elso alkalom, hogy ilyet lattam. Raadasul fideszgyokertol. Ugy nez ki valoban lehetett valami abban, hogy a patkanyozas masnapjan az egyik fideszgyoker szovivo kikerte a fideszgyokerek neveben, hogy Bangone ezt a tobbi fideszgyokerre mondta.
De ha ilyet ajandekoznak a fideszgyokerek a fideszkurvaknak, akkor miert akadtak ki a fideszgyokerek? Szerintem te is fideszgyoker vagy, biztosan ra tudnal vilagitani a megfejtesre. Elote is koszi az infot.

enrikokaruszo 2019.05.30. 21:16:02

@Blogolo Blogi: szerintem inkább pszichiáterhez kéne fordulnod

Fidesz Casztro 2019.05.30. 21:21:40

En a kovetkezo eselyt latok a ner megroppantasara.

Parlamenti valasztasokon az osszes ner-ellenes ero egy tombbe indul, eleve azt kommunikaljak hogy csak egy evig lesznek kormanyon, es ezalatt csak a ner lebontasan dolgoznak, utana pedig uj valasztast tartanak, egy arányos valasztasi rendszerben.

Ha igy csinaljak akkor talan van esely, mashogy esely sincs nagyon.

Az hogy a kulfold majd megoldja es levaltja Orbant az hulyeseg, mindig szerencsesebb ha egy nemzet sajat maga buktatja meg az elnyomojat.

enrikokaruszo 2019.05.30. 21:27:26

@Fidesz Casztro: szerinted mi akadályozta eddig az ellenzék egységét?
ez annak ellenére érdekes kérdés, hogy a választási eredmények alapján az is kevés lett volna

Ad Dio 2019.05.30. 21:42:21

@Khonsu:

Ez erősen vágybeszédnek hat számomra.

A Jobbik szavazói amint átmennek a Momentumhoz? Ez hogy jött ki? A Jobbik bázisa vidéki, a Momentumé kifejezetten városi (BP)... A Mi hazánk egyértelműen a Jobbikkal konkurál. Persze ez mit sem segít az ellenzéken. A baloldali szavazók - igen rövidlátó módon - fellélegeztek a Jobbik elgyengülésén (ami egyébként EU-s szavazáson nem igazán meglepő), azt hiszik, innentől az undi szélejobbosok "megszűnnek" és nem kell velük foglalkozni (eddig is csak a szavazatuk kellett). Hát had áruljam el: nem szűnnek meg. Még csak át sem mennek a Momentumhoz (mégis mit kínál az nekik? Rendet? Hagyománytiszteletet? Trianon revíziót? Ja, nem: nolimpiát.) Azzal, hogy leírják a szélejobbot, egy 10%-os tömeget "írnak le". Ehhez vedd hozzá GyF "feltámadását" és elmondjam mennyi esély marad a kormányváltásra: PONT NULLA.

2019.05.30. 22:10:26

Itt már nincs hova megújulni, nincs hozzá ember, nincs hozzá bizalom, nincs bázis, az egész MSZP egy levitézlett, agonizáló szerencsételnséghalmaz. Az utolsó leheletükkel még el tudták intézni, hogy most megint sok évig Gyurcsány legyen az ellenzéki főbohóc, kurvára köszi, már csak ezért is szeméttelepen a helyük.

Exploiter 2019.05.30. 22:37:50

Én értem, hogy politika, meg muszáj valami kézzelfogható ellenzékiség.
De ha az istenadta nép egy rakás fontos témában annyira egyetért a fidesszel, hogy a jelek szerint a minden keretet kiütő korrupciót is elnézi neki, akkor mégis hogy lehetne leváltani azzal, ha a másik pont az ellenkezőjét mondja?
Bárki fogja is váltani, az tuti nem lesz se baloldali, se túl progresszív.
Majd ha beüt egy újabb pénzügyi krach és nem megy a szekér, az akkori legerősebb viszi a bankot. De az tuti, hogy nem a Dk lesz.

2019.05.30. 22:50:35

@Exploiter: én 2-3 cikluson belül csak úgy látom esélyét a váltásnak, ha itt is előkerül valami Strache-féle videó, de az is csak akkor ütne, ha a legfelső vezetés 4-5 embere közül az egyik szerepelne benne. Vagy ha valami randa nagy válság üt be, de az nem olyan üzembiztos, ha nemzetközi a szar, és jó a kormányzati kommunikáció, azt is túl lehetne élni. Egy pár éven belül beütő 2008-típusú válságot tök simán túlélne a Fidesz, nem kis részben az ellenzék, elsősorban Feri jóvoltából.

Balambér Kovács 2019.05.31. 00:07:48

Végleg eltűnik ez a megélhetési korrupt banda! Még a FIDESZNYIKEK is jobbak, hisz a bukta után a bezabrált vagyonból életben tartották a fajtájukat.
Bezzeg a MASZOPosok! A lenyúlt vagyonokból - ezt is mi robot robik fizettük - nem hogy a bandájukat támogatták volna, de csontig benyaltak a szotyiköpködőnek:
- ingyen odaadták a vagyon nagy részét
- még focicsapatot is vettek.......
Úgy-e Tomika? Monnyuk a Katikát azért irígylem tőled!

Larrikin 2019.05.31. 09:48:14

A megújulás nem személyzeti vállalkozás. A hitelességi deficit a párt múltjában keresendő, és való igaz, 9 év alatt nem sokra jutott a feldolgozásával.

1. Pártállami múlt. Nem sikerült lezárni, továbbra is felüti a fejét egy-egy nosztalgiázás.

2. Bokros Lajos. Én is pártolom a költségvetési egyensúlyt, de szociális érzékenységet nem tudok olyan társasághoz kötni, amelyik képtelen minden hatásával együtt értékelni a mester munkáját.

3. Kusza posztkommunista médiaviszonyok. Én is szeretem, illetve csak szeretném élvezni az objektív, pártatlan, minőségi médiát, na de ha 'ezek' sírnak érte, könyörgöm, röhögni támad kedvem. Megértem, hogy 20 évig jóvótazúgy, de utólag talán érdemes lenne önkritikát gyakorolni, ha szabad és tisztességes médiára vágyunk.

4. 100 napos program. Hazavágta a magyar gazdaságot 15 évre. Önkritika 0, csak a másra mutogatás megy. Talán egy gyors konszolidációval menthető lett volna, de aztán inkább...

5. Gyurcsány Ferenc. Valóban ironikus, hogy aki vezetőként lenullázta az mszp-t, majd önként távozott, ma több szavazóra számíthat. Pedig az államháztartás szétverése, az őszödi beszéd, a 2006-os események, a demokratikus intézményrendszer megbontása, az állami média pártmédiává züllesztése után elég nehéz úgy kritizálni a fideszt, hogy Gyurcsány meg 'a barátunk'. Jó reggelt.

6. Mégiscsak magyarok volnánk. Nem kell egy baloldali pártnak nacionalistának lenni (sőt), de azért csak közösséget kellene vállalni azokkal, akikkel a történelem, a nyelv és a kultúra összeköt. Ez bántóan sokszor nem sikerült 29 év alatt, és elég erős elidegenítő hatása van. Főleg a határon túli szavazókra.

Amíg a fentieken nem sikerül túllendülni, nehéz lesz növelni a szavazótábort. Marad a marakodás az odavetett koncon a többi félresikerült ellenzéki formációval, pedig az ország érdeke az lenne, hogy egy plurális szocdem párt dominálja a baloldalt, ne egy levitézlett sunyi kalandor pártja, ami felé most haladunk.
süti beállítások módosítása